aromatherapy

        

          Αρωματοθεραπεία είναι η επιστήμη-τέχνη της χρήσης «αρωμάτων», αιθέριων ελαίων που παράγονται από φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την επίτευξη της εξισορρόπησης της κατάστασης της υγείας του ατόμου (Φυσιορρύθμιση). 

           Η αρωματοθεραπεία είναι λέξη σύνθετη. Προκύπτει από τις λέξεις άρωμα που σημαίνει ευχάριστη μυρωδιά και θεραπεία που είναι το σύνολο των ενεργειών και των μέσων που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και να αποκτήσει ξανά ο οργανισμός την καλή του υγεία.

          Αιθέριο έλαιο είναι η ολοκληρωμένη, ανόθευτη πτητική ουσία ενός αρωματικού φυτού που λαμβάνεται με απόσταξη ή εξαγωγή (1993: Aromatherapy Workbook S. Price. Thorsons). Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές οργανικές ενώσεις με έντονη οσμή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αρωματοθεραπείας. Περιέχονται σε μικροσκοπικούς εξωτερικούς αδένες ή αδένες που βρίσκονται βαθιά μέσα στις ρίζες, στο ξύλο, στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς του φυτού. Είναι μια συμπυκνωμένη, ιδιαίτερα δυνατή παρουσίαση των θεραπευτικών δυνατοτήτων κάθε φυτού αποτελώντας παράλληλα την ουσία και  την ψυχή του. Γι’ αυτό και

 • ο σωστός τρόπος απόσταξης
 • ο τόπος προέλευσης
 • ο τρόπος καλλιέργειας
 • ο χρόνος συγκομιδής
 • ο σωστός και υπεύθυνος τρόπος συσκευασίας
 • ο τρόπος φύλαξης 
 • ο τρόπος διακίνησης

μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη μέγιστη ωφελιμότητά τους.

Psycho-Aromatherapy

Psycho-Aromatherapy

           Οι ουσίες που περιέχονται στα αιθέρια έλαια των φυτών, είναι τόσο δυνατές ώστε έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν (π.χ. με μασάζ) τις στοιβάδες του δέρματός μας, καθώς αποτελούνται από πολύ μικρά μόρια ή να εισέρχονται στον οργανισμό (με εισπνοές) και από εκεί μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε κάθε σημείο του οργανισμού κινητοποιώντας τους μηχανισμούς ανανέωσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν στη βαθύτερη ψυχική κατάσταση του ατόμου χάρη στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας της όσφρησης και των «οργάνων» των συναισθημάτων ( ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ P.N.E.I ).

          Οι οσμές είναι όπως είδαμε πτητικά μόρια που απελευθερώνονται στον ατμοσφαιρικό αέρα . Ο εγκέφαλος προσλαμβάνει τις οσμές όταν τις εισπνέουμε από τα ρουθούνια ή το ρινοφάρυγγα , όπως όταν τρώμε ή πίνουμε . Ο εισπνεόμενος αέρας θερμαίνεται και υγραίνεται καθώς έρχεται σε επαφή με τον βλεννογόνο της μύτης και των ρινικών κογχών.

          Τα μόρια των οσμών προσεγγίζουν το οσφρητικό επιθήλιο που είναι επιστρωμένο με βλέννη . Εκεί καταλήγουν , προερχόμενες κατευθείαν από τον εγκέφαλο οι νευρικές απολήξεις κλαδιών του οσφρητικού νεύρου στις οποίες υπάρχουν οι οσφρητικοί υποδοχείς . Η σύνδεση μιας οσμής με τους οσφρητικούς υποδοχείς είναι το πρώτο βήμα ενός καταρράκτη χημικών διαδικασιών που οδηγεί στην αντίληψη της όσφρησης . Η οσμή μετατρέπεται σε ένα νευρικό μήνυμα το οποίο ενισχύεται από τον οσφρητικό βολβό και μετά περνάει κατά μήκος της οσφρητικής οδού και εισέρχεται στο επιχείλιο ή μεταιχμιακό σύστημα. Το μεταιχμιακό σύστημα περιέχει ιδιαίτερους νευρικούς σχηματισμούς όπως ο υποθάλαμος , ο ιππόκαμπος , η αμυγδαλή κλπ που ευθύνονται για τα συναισθήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των διαφόρων τύπων μνήμης.

          Η οσμή/νευρικό μήνυμα αναλύεται πρώτα από την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο τα οποία είναι κέντρα μνήμης και επίσης παίζουν μείζονα ρόλο στις συναισθηματικές αντιδράσεις. Σ’ αυτό το σημείο η οσμή μπορεί να προκαλέσει μια μνήμη είτε πρόσφατη είτε μακρινή.

 •  Ο υποθάλαμος είναι νευρικός σχηματισμός του μεταιχμιακού συστήματος που ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα μέσω της παραγωγής και έκκρισης ορμονών επηρεάζοντας και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση , τον καρδιακό ρυθμό , τη δίψα  τη σεξουαλική διέγερση και τον κύκλο του ύπνου/ αφύπνισης . Ο υποθάλαμος ρυθμίζει τις εκκρίσεις της υπόφυσης και συνδέει τα οσφρητικά μηνύματα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα και το ενδοκρινικό ρυθμίζοντας την εσωτερική χημεία του σώματος.
 • Η υπόφυση (ενδοκρινής αδένας ) παίρνει νευρικά μηνύματα από τον υποθάλαμο , παράγει και εκκρίνει ορμόνες προς την κυκλοφορία του αίματος , όπως αυτές που ελέγχουν τη σεξουαλική διάθεση και διέγερση , την όρεξη για φαγητό , τη θερμοκρασία του σώματος και άλλες λειτουργίες.
 • Αφροδισιακές οσμές , όπως το Ylang-ylang, έχουν ως αποτέλεσμα τη διέγερση της υπόφυσης η οποία κατόπιν μπορεί να εκκρίνει ενδορφίνες Αυτές είναι επίσης αναλγητικές και μπορούν να επιφέρουν ευφορία και σεξουαλικά συναισθήματα( πόθος, ερωτική έλξη κλπ). Η υπόφυση επίσης επηρεάζει τους άλλους ενδοκρινείς αδένες στο σώμα συμπεριλαμβανομένων του θυρεοειδή, των επινεφριδίων και των σεξουαλικών αδένων.
 • Οσμές ευφορίας ,όπως το Grapefruit, τείνουν να διεγείρουν τον θάλαμο να εκκρίνει νευροχημικές ουσίες που ονομάζονται εγκεφαλίνες.  Αυτές δρουν σαν αναλγητικά αλλά επίσης επιφέρουν συναισθήματα ευεξίας ή ευφορίας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε καλοδιάθετοι.
 •   Κατασταλτικές οσμές , όπως η μαντζουράνα ,προκαλούν τον εγκέφαλο να διεγείρει τον πυρήνα της ραφής( raphe nucleus) ο οποίος κατόπιν ελευθερώνει σεροτονίνη, μια κατασταλτική νευροχημική ουσία.
 • Τονωτικά έλαια, όπως το δενδρολίβανο, επηρεάζουν το νοραδρενεργικό σύστημα το οποίο κατόπιν ελευθερώνει νοραδρεναλίνη στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας κρατάει σε εγρήγορση.

          Έτσι τα αιθέρια έλαια βοηθούν στη μείωση του στρες και της έντασης, προσφέρουν αναζωογόνηση αυξάνουν τη νοητική διαύγεια δρώντας με απόλυτα φυσικό τρόπο που δεν παραβιάζει τις ανοχές, ούτε διαστρέφει τις ανάγκες του οργανισμού μας.

          Επομένως η αρωματοθεραπεία αποτελεί κομμάτι ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης και όχι απλά μία ακόμη εναλλακτική πρόταση. Είναι μια συμπληρωματική θεραπεία που μπορεί να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική και άλλες εναλλακτικές θεραπείες καθώς βοηθάει στη θεραπευτική διαδικασία του οργανισμού, ισχυροποιώντας τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις αυτοθεραπείας και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη φυσική, πνευματική και διανοητική ισορροπία του που είναι η βάση της υγείας σύμφωνα με τον ορισμό της Φυσιορρύθμισης.

***  Άρθρο της Ευμορφίας  Δαδανά, Κλινικής αρωματοθεραπεύτριας

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Physioregulation

O IPHA (International Physioregulation Association) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Δείτε περισσότερα.

Κοινωνικα Δικτυα: