girl-feeling-free

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός και όπως όλοι οι μηχανισμοί, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το σώμα μας μπορεί να αρρωστήσει:

  • γενετικοί λόγοι
  • το περιβάλλον
  • η διατροφή

αλλά δεν πρέπει να  αγνοούμε ότι και οι συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν την ασθένεια.

Γνωρίζουμε ότι ο θυμός κάνει τους μυς να σφίγγονται και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, οδηγώντας σε υπέρταση και αντίσταση στη φυσιολογική ροή του αίματος. Σύμφωνα με την καρδιολογία, η χαρά και η αγάπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι φέρνοντας πίσω τη χαρά στο σώμα και απελευθερώνοντας τους λόγους της υπονόμευσής της, το σώμα θα ξαναγύριζε στη γαλήνη του.

Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα νοητικά πρότυπα που επιδρούν στον οργανισμό μας με προβλέψιμους τρόπους, κάνοντας το σώμα να εκκρίνει συγκεκριμένες χημικές ουσίες αντιδρώντας σε κάποιο συναίσθημα. Όταν μας διακατέχει ο  φόβος, η διαρκής έκκριση στρεσογόνων ορμονών, ιδιαίτερα της κορτιζόλης οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, αύξηση του βάρους και κατάθλιψη.

Σκεπτόμενοι τα παραπάνω θα μπορούσαμε άραγε να αλλάξουμε την εξέλιξη μιας ασθένειας και με ποιό τρόπο;

Είναι απλό, αν υποθέσουμε ότι  ένα σώμα διαθέτει ένα πρόγραμμα λανθασμένων συνηθειών, πρέπει να αποδεχτούμε ότι το ίδιο σώμα διαθέτει και τον προγραμματιστή του. Έτσι ακριβώς και εμείς έχουμε μέσα μας τον προγραμματιστή των υπονομευτικών συμπεριφορών της υγείας. Ή αλλαγή γίνεται με την δημιουργία νέων συμπεριφορών και η επανάληψή τους είναι ικανή να ενισχύσει τα κυκλώματα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην υγεία.

Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε κάτι παλιό για να έλθει το νέο;

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη αλλαγή που αφορά τον ερχομό της χαράς. Για να έλθει η χαρά πρέπει να την καλοδεχτεί η ευγνωμοσύνη.  Ο Κικέρωνας έγραψε ότι

 

«η ευγνωμοσύνη δεν είναι η μεγαλύτερη από τις αρετές, αλλά η μητέρα όλων των άλλων».

Ευγνωμοσύνη είναι να αναγνωρίζουμε και να εκτιμάμε κάποιο όφελος που έχουμε λάβει. Για να νιώσουμε την ευγνωμοσύνη χρειάζεται να συνδέσουμε τη σκέψη όλων όσων έχουμε αποκτήσει με το συναίσθημα που τους αναλογεί. Πώς είναι η ευγνωμοσύνη που είμαστε ασφαλείς; Πώς είναι  η εγνωμοσύνη του να αναπνέεις και σήμερα; Πώς είναι η ευγνωμοσύνη του να έχεις φίλους και να μην είσαι μόνος; Πώς είναι να μπορείς να αγκαλιάσεις τα παιδιά σου; Οι απαντήσεις για όλα αυτά είναι κρυμμένες μέσα στο δικό μας σώμα και όχι στο εξωτερικό περιβάλλον.

   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια απλή σωματική κίνηση που θα την μετατρέψουμε σε φυσιορρυθμιστική κίνηση  της ευεξίας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας ας  χαμογελάσουμε και ας παρατηρήσουμε τους μορφασμούς του χαμόγελου στο πρόσωπό μας. Στη συνέχεια ας παρατηρήσουμε αν το χαμόγελο επηρεάζει και κάνει να νιώθουν ευχάριστα και άλλα μέρη του σώματός μας. Παρατηρώντας τις σωματικές αλλαγές που γίνονται, ας  μιμηθούμε έναν  άνθρωπο που περιμένει τον πιο σπουδαίο καλεσμένο της ζωής του. Πώς νιώθει το σώμα μας στην προσμονή του καλεσμένου που θα αλλάξει τη ζωή μας; Πώς είναι η αναπνοή μας; Πώς χτυπά η καρδιά μας όταν περιμένουμε κάτι ευχάριστο; Πώς είναι οι σωματικές αισθήσεις στην ιδέα ότι περιμένουμε  κάτι καλό να έλθει; Ποια η θερμοκρασία των χεριών; Η στάση του σώματος μας είναι διαφορετική; Το στέρνο είναι ανοιχτό και έτοιμο να δεχτεί το καλό που θα έλθει;  Αναγνωρίζουμε τη ροή του νέου συναισθήματος μέσα μας; Αλλάζουμε το σωματότυπο της θλίψης με αυτόν της χαράς. Και τα δύο είναι μέσα μας και μόνο εκεί πρέπει να αναζητηθούν.

Με αγάπη σας δίνω την πρώτη παρότρυνση για μια αλλαγή συμπεριφοράς, Καλώς να την δεχτείτε στο σώμα σας και τη ζωή σας. Η ίαση είναι μέσα μας, αρκεί να την αναζητήσουμε με πάθος!

*** άρθρο της Σμαρούς Βεζυρογιάννη, συμβούλου ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, ψυχοθεραπεύτριας-σωματοθεραπεύτριας Bodynamic

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Physioregulation

O IPHA (International Physioregulation Association) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Δείτε περισσότερα.

Κοινωνικα Δικτυα: