pregnancy

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι συνδεδεμένος ΜΟΝΟ με τον ΠΟΝΟ. Έναν πόνο ο οποίος φαντάζει να είναι ο «άγνωστος Χ- ΦΟΒΟΣ» που τρομάζει τις γυναίκες και υπονομεύει το σώμα στο να πραγματοποιήσει τον στόχο του.

  • Πως θα αντέξω τον πόνο; Αναρωτιούνται όλες.
  • Τι πόνος είναι αυτός;
  • Τι ένταση έχει;
  • Πόσο θα κρατήσει;
  • Θα τα καταφέρω;

Τότε παρεμβαίνει η λογική ως αντίβαρο στο συναίσθημα του φόβου που θα συνετίσει τις γυναίκες: Τόσες γυναίκες γέννησαν. Δεν έπαθαν τίποτα. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ! ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ και εγώ; Ωστόσο η αγωνία παραμένει…

Τι συμβαίνει όμως; Στην πραγματικότητα, το σώμα της γυναίκας είναι σοφό,  ένας τέλειος μηχανισμός με ενσωματωμένο πρόγραμμα μέσα του για τον φυσιολογικό τοκετό.  Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στην κάθε φάση της εξέλιξής του.

Έτσι και στην εγκυμοσύνη, επί εννέα μήνες θα φροντίσει και θα αναπτύξει το έμβρυο. Η μήτρα θα του προσφέρει μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου τα απαραίτητα: οξυγόνο, τροφή- θρεπτικά στοιχεία κτλ. Όταν το έμβρυο ολοκληρωθεί οργανικά και νιώσει ότι είναι έτοιμο να βγει στον κόσμο γιατί είναι βιώσιμο, θα στείλει μηνύματα στον εγκέφαλο της μελλοντικής μαμάς του να μπει στη διαδικασία της παραγωγής ορμονών που θα οδηγήσουν την κυοφορούσα μήτρα να ξεκινήσει τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Όπως λένε «Ο θεός τα πάντα εν σοφία εποίησε». Όλα γίνονται στην ώρα τους. Το σώμα ακολουθεί τη ροή των πραγμάτων.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία που δεν σηκώνει πολλές παρεμβάσεις . Αν όλα εκτυλίσσονται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, ρέουν χωρίς επιπλοκές, οι όποιες παρεμβάσεις μπορεί να φέρουν ανισορροπίες στην ομαλή εξέλιξη. Στον φυσιολογικό τοκετό η Μαία και ο Γιατρός είναι στην ουσία παρατηρητές που στη περίπτωση που αντιληφθούν ότι κάτι παρεκκλίνει του φυσιολογικού παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν.

Όπως όλες οι σχέσεις στη ζωή, έτσι κι αυτές έχουν να κάνουν με ασφαλή δεσμό, πίστη και εμπιστοσύνη.

Η κάθε γυναίκα χρειάζεται να νιώθει εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι είναι πλασμένη με τρόπο που να μπορεί να ανταπεξέλθει στη διαδικασία του τοκετού, καθώς ο τοκετός είναι μια διαδικασία που υπάρχει από την εποχή της Εύας!  Δεν έχει αλλάξει!!!  Οι γυναίκες τότε ακολουθούσαν τους νόμους της φύσης όπως όλα τα θηλαστικά, με πίστη και εμπιστοσύνη στη διαίσθησή τους. Αυτό λείπει σήμερα καθώς οι γυναίκες από τη μικρή τους ηλικία κληρονομούν την αίσθηση του φόβου – κυρίως για τον πόνο του τοκετού – και μένουν εκεί, χωρίς να μπορούν να εμπιστευτούν τη φυσιολογική διαδικασία τους. Ωστόσο, ο φόβος αυτός είναι πλασματικός, επίκτητος και βασίζεται στην έλλειψη ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Εάν επιτρέψουν στον εαυτό τους να τον μοιραστεί με τη Μαία τους και τον Γιατρό τους, ο φόβος θα μαλακώσει και θα τους επιτρέψει να βιώσουν τη διαδικασία τους με έναν μοναδικό τρόπο.

Οι μέλλουσες μητέρες χρειάζεται να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, ότι το μητρικό τους ένστικτο στ’ αλήθεια υπάρχει και θα τις οδηγήσει να κάνουν το καλύτερο για το δικό τους παιδί και για τις ίδιες – χωρίς τύψεις και ενοχές.

Οι μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν στ’ αλήθεια καλύτερα από όλους ποιες είναι οι ανάγκες τους την κάθε δεδομένη στιγμή και έχουν το δικαίωμα να τις μοιραστούν με πίστη κι εμπιστοσύνη στη Μαία και τον Γιατρό που θα επιλέξουν. Χρειάζεται να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι δύο θα φροντίσουν, θα προσφέρουν την υποστήριξή τους και θα παρέμβουν την ώρα που πρέπει και ΑΝ πρέπει. Χρειάζονται βοήθεια ώστε να εμπιστευτούν –ίσως για πρώτη φορά- αυτό το κομμάτι της διαίσθησής τους, ότι δηλαδή επέλεξαν τα σωστά πρόσωπα που θα τις στηρίξουν και τον σωστό χώρο όπου θα εκτυλιχθεί η όλη διαδικασία του τοκετού.

Χρειάζεται να νιώθουν πίστη και εμπιστοσύνη ότι το έμβρυο έχει αναπτυγμένη διαίσθηση και αίσθημα αυτοσυντήρησης και ότι και το ίδιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του αλλά και για τη μαμά του. Θα πάρει σωστή θέση, προβολή και σχήμα για τον τοκετό, δεν θα τυλιχτεί με τον ομφάλιο λώρο έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το πρώτο του μάθημα: παλεύω, προσπαθώ, δεν εγκαταλείπω, θα τα καταφέρω, ΜΠΟΡΩ! Όπως και η μαμά του.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένα μάθημα ζωής που εξελίσσει τους πάντες: το έμβρυο, τη μελλοντική μαμά, τη μαία, τον γιατρό, την ίδια την κοινωνία. Είναι μια μοναδική βιωματική εμπειρία για όλους!

(άρθρο της Ευγενίας Παρουτσόγλου, Μαίας- Ρεφλεξολόγου)

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Physioregulation

O IPHA (International Physioregulation Association) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Δείτε περισσότερα.

Κοινωνικα Δικτυα: